Geen events omwille van Corona, volg onze website voor updates!

  • Kanapee hero II def
Terug naar overzicht

Kanapee

Groene Kanaaldorpen

Via het gebiedsprogramma Kanaal Bossuit-Kortrijk heeft de provincie West-Vlaanderen de ambitie om de inwoners van Moen, Knokke (Zwevegem) en Bossuit (Avelgem) sterker te verbinden met het kanaal. In 2017 ontwikkelt Bolwerk een concept om de identiteit van de groene kanaaldorpen vorm te geven en het sociaal weefsel van de lokale gemeenschappen te versterken. In de zomer van 2018 rollen we Kanapee uit.

Het plan

1 / Participatieve creatie van elementen en structuren

Buurtbewoners worden uitgenodigd om mee te bouwen aan realisaties op drie groene locaties die de drie kernen verbinden met het kanaal: tuin van de pastorie (Bossuit), het Milleniumpark (Moen) en het Lettenhofpark (Knokke).

Er is ruimte voor functionele en fantasie-elementen. Zo stellen we voor om bij elke locatie een Kanapee-toegangspoort te bouwen die zorgt voor herkenning van de drie locaties. Daarnaast laten we de bewoners zelf beslissen welke andere vormen (figuratief of abstract) ze willen bouwen, en dit liefst gelinkt aan de geschiedenis en/of identiteit van hun dorp.

Dit onderdeel van het project resulteert in concrete, visuele realisaties met een groen karakter op de locaties die de dorpskernen verbinden met het kanaal. Daarnaast zorgt het project voor actieve participatie van de bewoners net als mede-zeggenschap en mede-eigenaarschap. De dorpelingen gaan zelf aan de slag, en krijgen de mogelijkheid om te beslissen wat ze bouwen.


2 / Buurtparticipatie

We organiseren dit onder de vorm van een “bouw-camping”: een driedaagse camping op de gekozen locaties waar de inwoners meewerken en samen ook ontspannen en genieten. Gedurende die drie dagen brainstormt en bouwt iedereen mee.

We focussen op jonge gezinnen door te beklemtonen dat ouders en kinderen samen bouwen aan de elementen.

Met het plaatsen van een mobiele mascotte in de vorm van een reiger kondigen we deze fase aan in de drie kernen rond het kanaal. De reiger als symbool voor het water, groen, de elegantie en het evenwicht. Tezelfdertijd voeren de lokale besturen algemene promotie voor de “bouw-campings”, én spreken ze gericht lokale verenigingen aan

We bedenken een boeiend avondprogramma voor de “bouw-campings” - zowel voor de participanten overdag als de nieuwsgierigen die ‘s avonds een kijkje willen nemen (openluchtfilm, kampvuurconcerten,...).


3 / Festival

Na de fase van het bouwen, organiseren we een event dat de drie plekken aan het brede publiek voorstelt. Het publiek kan dan op één dag de drie locaties en de gecreëerde installaties ontdekken. Op die dag voorzien we een belevingsprogramma, catering en bar. We organiseren dit samen met de lokale verenigingen.

  • Kanapee artwork dees III def

"Wat gebeurt er als je samen met vele onbekenden onvoorbereid een stukje groen mag innemen en een nieuw, eigen dorp mag bouwen voor jezelf en als ontmoetingsplek voor de buurtbewoners? Een prachtig project met de titel 'Kanapee' waar oud en jong, zowel handige Harry’s of Henriettes als mensen met andere kwaliteiten gemixt worden en samen beslissen welke objecten er gebouwd worden."
- Stijn Dujardin, deelnemer bouw-camping

  • Kanapee I def
  • Kanapee II def

In de praktijk

Nadat de "reiger-mascotte" in het voorjaar op tal van events in de drie dorpen is te zien, starten de "bouw-campings" in juli. Het doel is om de inwoners de groen-blauwe plekken in hun buurt te laten beleven en vorm te geven. De "bouw-campings" bieden daarenboven de kans om te kamperen in eigen dorp. Een heuse staycation: natuurkamperen en speelnatuur creëren in groene oases langs het kanaal. De camping is basic en DIY, er is enkel een toilet. Maximaal respect voor de omgeving is de basishouding.

Drie dagen lang zijn drie professionals aanwezig om elementen en structuren te bouwen met natuurlijke elementen. Iedereen is welkom en hoeft geen ervaring te hebben om mee te bouwen. Enthousiasme en goesting zijn doorslaggevend. Eerst komt Bossuit aan bod, daarna Moen en tenslotte Knokke. Tijdens de "bouw-campings" is er ook tijd voor ontspanning. Elke zondagavond is er openluchtcinema en op maandagavond een akoestisch concert rond het kampvuur.

  • Kanapee III def

De finale

Op 12 augustus volgt het Kanapee Festival met een festivalaanbod van concerten, installaties en workshops.

Voor het grafisch ontwerp van het druk -en promotiemateriaal nemen we - in de Bolwerk filosofie - een jonge starter onder de arm. Wouter Schoutteten ontwerpt elke flyer, affiche en de website voor Kanapee.

  • Kanapee IIII def

FICHE

Periode 2017 - 2018
Dankzij Provincie West-Vlaanderen & Stadlandschap Leie Schelde
Partners Gemeente Zwevegem & Gemeente Avelgem
Nester, Atelier ikke & Speelbomen
Foto's © Siegfried Desmet
Grafiek Het Graafschap