Geen events omwille van Corona, volg onze website voor updates!

  • Project jongbloed buf II def
Terug naar overzicht

Jongbloed

Fris Talent

Jongbloed is Bolwerk's platform voor jong geweld. Beschouw het als een basiswerking: laagdrempelig, experimenteel, multidisciplinair, gericht op podiumkansen en talentontwikkeling.

  • Project jongbloed logo def

Vier jongeren namen in 2002 het initiatief om een kunstenfestival voor startende artiesten op poten te zetten. Het was de prille start voor het Bolwerk van vandaag. Nu kiest Bolwerk expliciet om zelf jongeren te steunen via Jongbloed. Er zijn drie thema's waarrond Jongbloed is opgebouwd: constructie & deco, event en productie. We zien het als een traject waarbij Bolwerk jongeren in de praktijk leert en ondersteunt.


Via constructie & deco stelt Bolwerk haar ingericht atelier en maker expertise ter beschikking. In een eerste fase nodigen we jongeren uit om mee te bouwen aan de inrichting van de Bolwerk site. In een tweede fase krijgen jongeren de kans om installaties, voorstellingen en objecten te bedenken, en te bouwen voor de publieke ruimte.

Bij event betrekken we jongeren bij het samenstellen van de publiekswerking in Bolwerk. Een diverse groep van jongeren met uiteenlopende artistieke interesses denken samen na over het publieksprogramma. Bolwerk geeft hen vervolgens de kans om de events op touw te zetten. Deze groep van curatoren brengt hiervoor andere jongeren samen die meehelpen in de bar, bij de catering, het onthaal,...


Via productie inviteren we jonge gasten om mee op pad te gaan wanneer één van de Bolwerk producties geboekt is door een festival, culturele organisatie of stad. Hier komen ze in contact met op -en afbouw van installaties, het spelen van voorstellingen,...

IN DE PRAKTIJK

Een bloemlezing van enkele Jongbloed-initiatieven.

Bolwerk Undergound Festival

Jongeren uit de Kortrijkse regio organiseren elk jaar het BUF festival. BUF staat voor jong muzikaal talent, je eigen ding doen en in the face.

De jonge crew neemt het helemaal zelf in handen: concept, programmatie, organisatie, promotie,... Bolwerk ondersteunt en begeleidt.


Foto's © Kay Lacombe

  • Project jongbloed buf IIII def

"Bij BUF ligt de nadruk op do-it-yourself. Wij doen echt alles zelf! Maar we verwachten van ons publiek dat het ook bijdraagt tot een vet festival."
- Valentin

  • Project jongbloed buf IV def
  • Project jongbloed buf I def
  • Project jongbloed buf III def

Bolwerk Artistiek Festijn

Jonge beeldende kunstenaars uit de Kortrijkse regio werken voor het eerst samen. Zie kiezen voor FRUSTRATIE als artistiek thema. Het ad hoc collectief kiest voor een DOOLHOF om hun artistiek werk ruimtelijk te presenteren. Bolwerk ondersteunt en begeleidt.


Foto's © Kay Lacombe

  • Project jongbloed baf I def
  • Project jongbloed baf II def
  • Project jongbloed dansarte dees def

Festival Dansart!

Dansarte vzw organiseert dansprojecten voor jonge dansers en choreografen. Zowel professioneel geschoolde jongeren als gepassioneerde amateurdansers en startende choreografen krijgen kansen om deel te nemen aan dansprojecten, leertrajecten en de creatie van dansproducties.

Zowel in 2017 als in 2019 ondersteunde Bolwerk Dansarte bij de organisatie van hun dansfestival op de Bolwerk site.

Elke editie etaleerde precies die diversiteit waar Dansarte voor staat: jonge choreografen die voor het eerst hun creatie tonen, dansmakers die al een stukje verder staan in hun artistieke ontwikkeling, professionele dansers en jongeren die houden van dans,... Voor het publiek een hartverwarmende, verrassende ontdekkingstocht.

Bekijk hiernaast de aftermovie van Festival Dansart! 2019.

Project jongbloed dansarte II def

FICHE

Periode sinds 2016
Dankzij Vlaamse Overheid