Geen events omwille van Corona, volg onze website voor updates!

  • ECDR hero def
Terug naar overzicht

En Cours de Route

De Grote Oorlog herdacht

Artistieke creatie rond de thematiek van de vluchtende mens in het kader van GoneWest, de herdenking van WOI. De Menin Road/Ypernstrasse was een belangrijke vluchtroute tijdens de Grote Oorlog.

Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen

De weg tussen Menen en Ieper nauwelijks twintig kilometer lang, en toch bleek hij honderd jaar geleden nauwelijks overbrugbaar. Vier jaar lang leverden Duitsers en Britten er een verbeten stellingoorlog, waarbij de frontlinie dwars over de weg liep en nu eens tien meter in de ene, en dan weer twintig in de andere richting opschoof. De Wervikse deelgemeente Geluwe was in die dagen een Duitse garnizoensplaats, terwijl Ieper een boogscheut verderop onneembaar bleef.

Tegelijk was Menin Road/Ypernstrasse - de onverzoenbaarheid van beide kampen bleek zelfs uit de naam die ze aan die dekselse baan gaven - voor duizenden vluchtelingen een uitweg naar betere oorden.

Het concept was in handen van de jonge Kortrijkse makers van Bolwerk. We zijn trots op en erg onder de indruk van wat zij hier hebben gebracht. Ongelooflijk dat je met woorden een publiek vast kan houden. Overal was het muisstil toen de teksten werden voorge­dragen. De mensen waren echt in­tens aan het luisteren. We zijn dan ook heel tevreden over dit evene­ment. In de vier gemeenten bracht En Cours de Route ontroering langs het parcours en op de loca­ties.
- Vivi Lombaerts , coördinator van GoneWest

En Cours de Route

Daarom trok op 4 september 2016 een reuzegrote pop, als symbool voor de vluchtende mens, van Ieper over Zonnebeke tot Wervik en Menen. En Cours de Route, het openingsevenement van GoneWest 2016, was een poëtisch schouwspel met muziek, video en tekst waarbij het publiek werd uitgenodigd om met de bus, te voet of per fiets in het spoor van de reus te volgen.

Net als bij de andere participatieprojecten van Gonewest (Lichtfront, Kraterfront, 30.000 Last Post,...) raakte En Cours de Route de ziel van West-Vlaanderen en haar bezoekers. Een reminder dat vluchten van de oorlog iets van alle tijden is.  • ECDR II def
  • ECDR I def
  • ECDR III def

Metgezellen

Het concept was in onze handen. We namen andere makers mee in bad. Pol Isaac (muziek), kOen moerman (video), Mattijs Deraedt (dichter en tekstschrijver), Roos Van den dries (kostuums) en acteur Jonas Vermeulen.

Voor de uitvoering werkten we samen met muzikanten Bertel Schollaert en Toon Callier, het GoneWest team van de provincie West-Vlaanderen, de paardenploeg uit Vormezeele, de cc's van Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen, het West-Vlaams Accordeonorkest, de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Passendale, de Harmonie Onder Ons Wervik en het Banjo-Orkest uit Menen.

  • ECDR IIII def

FICHE

Periode 2016
Dankzij GoneWest
Artistieke Partners Pol Isaac, Bertel Schollaert, Toon Callier, Jonas Vermeulen, Mattijs Deraedt, kOen moerman, Roos Van den dries
Download Tekst En Cours de Route
Foto's © Cramakamarky

Fotoalbum

ECDR V def