Geen events omwille van Corona, volg onze website voor updates!

  • Publiek huis tuin marky def
  • Project Tuin hero I def
Terug naar overzicht

Bolwerk Tuin

Ecologisch Experiment

Bolwerk versterkt zijn aanbod als creatieve en innovatieve hotspot met de ontwikkeling van de Bolwerk Tuin. Bolwerk transformeert het buitenterrein van de Bolwerk site - niet minder dan 3.855 m² groot - tot groene parkzone met de integratie van diverse ecologische technieken.

Natuur in de Buurt

Ontmoeting, verwondering, creatie en ecologie zijn de inzet van Bolwerk’s culturele vrijhaven. Voor die laatste ambitie, ecologie, is deze nieuwe tuin van essentieel belang.

Bij het ontdekken van de site in 2015 had Bolwerk meteen het idee om het buitengebied om te vormen tot parkzone. Stad Kortrijk schaarde zich achter het plan, dat zo de stedelijke ambities op het vlak van biodiversiteit verder versterkt. Bolwerk nam het initiatief en diende samen met de stad een dossier in bij Agentschap Natuur en Bos. Het project ‘Bolwerk Tuin’ werd verkozen tot West-Vlaamse laureaat.

  • Project Tuin I def

"Het projectvoorstel betreft de creatie van een groene oase als contrast met het stenige, industriële karakter van de onmiddellijke omgeving. Dit project steekt met kop en schouders boven alle provinciale projectvoorstellen uit op innovatief vlak en co-creatie van onderuit." - juryverslag Natuur in je Buurt

Ecologische oase

In de visie van Bolwerk past dit project in de ambitie om op diverse domeinen te experimenteren. De tuin draagt bij tot de unieke uitstraling van de Bolwerk site en de zoektocht van de organisatie naar maatschappelijke en ecologische verandering. In 2017 werkte Bolwerk aan het ontwerp van de tuin in samenspraak met haar vrijwilligers, de vele bezoekers van de Bolwerk site en de bedrijven uit de buurt.

In de tuin komen bijenvriendelijke aanplantingen van bomen en struiken, bijenkasten, bloemenweides, een plantenfilter, een fruitboomgaard, een poel en een zone voor kleine dieren. Via de tuin wil Bolwerk mensen in een community verbinden. Zo zullen omwonenden en mensen werkend in de omgeving genieten van de tuin, beheren drie jonge imkers de bijenkasten en worden kwetsbare jongeren via welzijnsorganisaties betrokken bij de exploitatie en het beheer van de tuin.

Hefboom

Gelegen tussen de Kortrijkse Sint-Janswijk en Stasegem dorp en op slechts 8 minuten fietsen van de Kortrijkse binnenstad, wordt de Bolwerk Tuin een unieke spil voor buurten en specifiek voor de jonge gezinnen. Kinderen en jongeren krijgen dus een belangrijke rol binnen dit nieuwe project. Met hun ouders komen ze tuinieren, ravotten of de rust opzoeken.

Daarnaast is het tuinproject een piloot en hefboom voor de vergroening van het omliggende industriegebied. Daarvoor zijn er gesprekken tussen Bolwerk en de bedrijven uit de bedrijvenzone. Bedoeling is om met de bedrijven na te gaan op welke fabrieksterreinen bloemenweides kunnen aangelegd worden. Dit verhoogt de biodiversiteit van het gehele industriegebied. De honingbij maar ook andere insecten en kleine dieren zullen daarvan profiteren. Het project wordt zo een good practice die inspiratie biedt voor andere industriezones.

  • Project Tuin II def
  • Project Tuin III def

"In onze verbeelding fantaseerden we over een groen park langs het blauwe kanaal. Na jaren van hard werken, opruimen en plannen maken zijn we ontzettend enthousiast dat de tuin eindelijk vorm krijgt! Het bewijs dat dromen realiteit kunnen worden." - Bolwerk

Steun de Bolwerk Tuin!

Om de Bolwerk Tuin volledig te kunnen realiseren heeft Bolwerk een crowdfunding campagne opgezet.

Hiervoor is een projectrekening geopend bij de Koning Boudewijnstichting.
Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar.


  • Project Tuin IIII def

Jongbloed & de Bolwerk Tuin

Jongeren zijn op verschillende manieren betrokken bij het tuin project. Om de tuin te onderhouden is er een structurele samenwerking opgestart met Groep Intro. Minstens één keer per maand komt een ploeg van hun gasten een dag lang in de tuin klussen: wieden, aanplanten, snoeien, mulchen, hout hakken,...

Via het thema constructie & decoontwerpen en bouwen we in het atelier constructies voor de tuin zoals een mobiel kippenhok, insectenhotels, droogovens, hooimijten,... Maar de Jongbloeders helpen ook met het conceptuele werk. Zo maakte Jarred Vandevelde een 3D impressie. Check zijn filmpje hiernaast.

Drie jonge imkers zijn gestart met het bijenproject. Ruben Wensink die letterlijk opgroeide tussen de bijen en de stiel leerde van zijn opa en papa is de gids.

FICHE

Periode 2017 - 2018 conceptfase
2019 - 2021 uitvoeringsfase
Dankzij Agentschap Natuur en Bos
Partners Stad Kortrijk / Kanaalzone Harelbeke Kortrijk
Provincie West-Vlaanderen Stadlandschap Leie Schelde
Foto's © Cramakamarky

Fotoalbum

Project Tuin IV def